HTML

Buenos Aires-i, Argentínai Kalandok, Élmények

Megütköztette a rendszerint a borítók belső oldalán található domborzati térképek hiánya? Erre az egzotikus távoli tájra szédítő, csilivili, profi útleírást keres? Ne is vesztegesse tovább az idejét! Nem a korrekt művet kapta le a polcról. Ebben a könyvben nem fog találni kimerítő földtani értekezést, se kórboncnok hozzáértésével taglalt helyleírásokat vagy nyelvleckét. Sőt, még az előszóból sem kívánok rétestésztát formálni, a végén még lehet, hogy én sem olvasnám vissza. Egyrészt lekéstem róla, megírták már mások és kifejezetten jól. Másrészt a választott második hazámban izmos munkával elsajátított “legkisebb erőfeszítés törvényére” hagyatkozom melyet majd valamelyik fejezetben részletesen is ki fogok fejteni. Abban az esetben, ha Ön az előbbiek ellenére rendelkezne kamikaze-hajlamokkal: első kézből tisztázom, hogy tizenöt év elteltével is ragaszkodom, majdhogynem betegesen kötődöm Argentínához. Otthonommá vált attól a perctől kezdve, hogy földet értem, imádom számunkra kicsit hibbant lakosait. Még ha ez időnként nem is lenne teljesen egyértelmű írásaimból. Meséim a színtiszta vagy helyenként mocskos, napi argentin valóság tükre. Belekezdek azzal az optimista gondolattal, hogy csak az fog megsértődni rajta aki valamilyen okból nem szeret tükörbe nézni. Argentína Buenos Aires Utazás Turizmus Utazásszervezés Magyar Idegenvezetés Idegenvezető Letelepedés Üzlet Cégalapítás Tolmács Guía Turístico Húngaro Argentina Argentína Utazás Magyarul - Argentína Turizmus Magyarul http://www.argentina.buenosaires.hu/

Már a szemét sem elegendő

2010.04.20. 07:57 Argentina

  

A globális krízis által kiváltott fogyasztáscsökkenés már nem csak az ületek kínálatát befolyásolja Argentínában. A jelenség nem csak a gazdasági helyzetről ad útmutatást, hanem övön aluli ütést jelent azok számára akik a hulladékokból élnek.
 
Az élelmiszerek, italok, tisztítószerek és a testápolási cikkek forgalma 5,2%-al alacsonyabb volt a 2008 elején mért értékeknél José Luis Grandi a Home Research & Acurrancy vezérigazgatója szerint. A fent nevezett cég az általános fogyasztást az eldobott hulladékmennyiség alapján kalkulálja ki. A januári mérések a tejtermékek 14,3%-os, az italok 4,3%-os, a szépségápolási cikkek 5,8%-os és a háztartási tisztító szerek 5,6%-os csökkenését mutatták.
 
“Amikor könnyedén hozzá lehet jutni mindenhez a fogyasztás visszaesése nem olyan látványos. Sokan ugyanolyan keresettel rendelkeznek, de mivel az árak mennek felfelé, ezáltal az eladási értékek is csökkennek. Ebbe belejátszik a vásárlók bizonytalansága is akik kevesebbet költenek hogy takarékoskodjanak.” - mondta Grandi. Ugyanakkor a szemetesládák érthetetlen módon 1,2%-al több édesség csomagolópapírját tartalmazzák.
 
“Ez azért van, mert a vevőket az édesség fogyasztása azonnali elégedettséggel tölti el. Példának okáért ha egy nő nem engedheti meg magának hogy új cipőt vagy ruhát vásároljon, de a pénze elegendő egy szájrúzsra, megveszi mivel ez kisebb befektetést kíván viszont ugyanúgy örül neki. Valahogy ugyanígy működik a dolog az édességekkel”
 
Akik úgyszintén kárát látják a szemétládák üresedésének azok az ország hivatásos turkálói a “kartonosok”, akik az utcákon leledző újrahasznosítható hulladékokat gyűjtik be, mint a fémek és a papír.
 
“Általános megfigyelésünk hogy a fogyasztás csökkenésével az eladott termékek minősége is változik. Krízishelyzetben előtérbe kerülnek a másodosztályú termékek, mely főképpen az üdítőitalok és a samponok dobozain észlelhető.” – mondta Jorge Olmedo az egyik buenos airesi szeméttelep vezetője.
 
A “kartonosok” száma a 2000-2001 között fellépő krízis során szaporodott meg amikor az álláshiány ezreket kényszerített rá hogy az utcákon bolyongjanak és a szemétben keressenek megélhetést. Akkoriban az újrahasznosítható hulladékok vételi árának növekedésével akár napi 28 dolláros bevétellel is számolhattak ami jelen krízisben mintegy 7 dollárra esett vissza, és sokakat elijesztett a folytatástól. Hivatalos számítások szerint jelenleg Argentínában félmillió ember űzi ezt a szakmát. Csupán a fővárosban 4-4500 tonna szemetet dobnak ki naponta, melynek piaci értéke egyre alacsonyabb, ellenben egyre nehezebb begyűjteni és értékesíteni.
 
Argentína Utazás Magyarul - Argentína Turizmus Magyarul
http://www.argentina.buenosaires.hu/

 

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: utazás egyéb argentína idegenvezetés city nagyváros utibeszámoló buenos aires metropolis microcentro

A bejegyzés trackback címe:

https://argentina.blog.hu/api/trackback/id/tr221902214

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Már a Szemét Sem Elegendő, avagy Hivatásos Kartongyűjtő Jómunkások 2018.08.05. 03:45:35

Már a Szemét Sem Elegendő, avagy Hivatásos Kartongyűjtő Jómunkások A globális krízis által kiváltott fogyasztáscsökkenés már nem csak az üzletek kínálatát befolyásolja Argentínában. A jelenség nem csak a gazdasági helyzetről ad útmutatást, hanem övön a…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása