HTML

Buenos Aires-i, Argentínai Kalandok, Élmények

Megütköztette a rendszerint a borítók belső oldalán található domborzati térképek hiánya? Erre az egzotikus távoli tájra szédítő, csilivili, profi útleírást keres? Ne is vesztegesse tovább az idejét! Nem a korrekt művet kapta le a polcról. Ebben a könyvben nem fog találni kimerítő földtani értekezést, se kórboncnok hozzáértésével taglalt helyleírásokat vagy nyelvleckét. Sőt, még az előszóból sem kívánok rétestésztát formálni, a végén még lehet, hogy én sem olvasnám vissza. Egyrészt lekéstem róla, megírták már mások és kifejezetten jól. Másrészt a választott második hazámban izmos munkával elsajátított “legkisebb erőfeszítés törvényére” hagyatkozom melyet majd valamelyik fejezetben részletesen is ki fogok fejteni. Abban az esetben, ha Ön az előbbiek ellenére rendelkezne kamikaze-hajlamokkal: első kézből tisztázom, hogy tizenöt év elteltével is ragaszkodom, majdhogynem betegesen kötődöm Argentínához. Otthonommá vált attól a perctől kezdve, hogy földet értem, imádom számunkra kicsit hibbant lakosait. Még ha ez időnként nem is lenne teljesen egyértelmű írásaimból. Meséim a színtiszta vagy helyenként mocskos, napi argentin valóság tükre. Belekezdek azzal az optimista gondolattal, hogy csak az fog megsértődni rajta aki valamilyen okból nem szeret tükörbe nézni. Argentína Buenos Aires Utazás Turizmus Utazásszervezés Magyar Idegenvezetés Idegenvezető Letelepedés Üzlet Cégalapítás Tolmács Guía Turístico Húngaro Argentina Argentína Utazás Magyarul - Argentína Turizmus Magyarul http://www.argentina.buenosaires.hu/

Sztrájkmunkások, avagy mindig buli van aprajafalván....

2010.04.11. 07:14 Argentina

 

Köszönöm a szíves érdeklődésüket, felülkerekedtem a diszlexián a pubertást követően.
 
Nem, nem munkássztrájkot akartam írni. Látom lelki szemeimmel hogy értetlenül bámulnak rám, de még nekem is aki értem, nehézségekbe ütközött elhinnem. Ha cinikus kívánnék lenni (minő kísértésnek csak a legritkább esetben állok ellent) úgy fogalmaznék, hogy az argentin munkásosztály alapvetően két csoportra osztható:
 
a., A számunkra is ismert, balga halandókra aki jobb meggyőződésük ellenére dolgoznak, és ezért nem sztrájkolhatnak (vagy csak ritkán telik meg a strandpapucsuk, de akkor jobb ha 10 mp alatt futod a 100 métert)
 
b., Akik abból élnek hogy tüntetnek, mert semmi egyéb emberi foglalkozásra nem alkalmatosak. (Merthogy nem a legokosabbak, a legfelkészültebbek vagy a legtanultabbak érvényesülnek az életben hanem a legélelmesebbek.)
 
Tanulmányozzuk az un. “bérsztrájkoló” egyéniségjegyeit: a már ismertetett “negro” kategóriába tartoznak, abból is a legrosszabba. Napi keresetük megegyezik egy átlag munkáséval, (azzal a különbséggel hogy nem be, hanem ki kell menniük érte “dolgozni”.) Amelyik a középiskola második osztályát sikeresen teljesítette, arról már azt tartják hogy karriert csinált. Utóbbiak lesznek azok akik megjelennek a tévében zilált tekintettel hogy elveiket ismertessék, melyeknek ideológiai hiányosságait eltakarja a háttérzaj.
 
Amikor a vezír jelt ad, hogy gubanc van, a háttérben dekkoló elvtársak elkezdenek lelkesen tapsolni, hangosan helyeselni. (A bal felső ötös hiányzó fogat meg sem merem említeni) “Munkanapjuk” azzal kezdődik, hogy előre megszervezetten felteszik az összeset a rájuk várakozó teherautókra, és elszállítják őket a tüntetés helyszínére.
 
Hatáskörükbe tartozik az autógumi felhalmozása és elégetése forgalmas csomópontokon, a közlekedés megbénítása alternatíva nélkül rendelkező autópályákon, a tökéletes káosz megteremtése. Elengedhetetlen feltétel a hangzatos plakátok és az ügyetlenül varrt zászlók erőteljes rázogatása (amin általában Evita ragyogóan mosolygós arca tündököl) valamint az 500 decibelnél potensebb üvöltözésre való képesség.
 
Másik alfaja a fizetett zajkeltőknek a dobosok, akik speciálisan ezekre az alkalmakra költött harcias dalokat kántálnak a teherautókban vagy buszokban. Egyszer megesett az a kellemetlen sztori, hogy az agitátorok egyikét „ártatlanul” bebörtönözték. A helyi sajtó gyönyörtől aléltan filmezte a tárgyalást melyet félbe kellett szakítani az alant „bombó”t verő zenészek miatt, mivel semmit sem lehetett hallani. Ki fizet mindezért nekik? Az éppen soron lévő ellenzék, hogy nyomást gyakoroljon a kormányra.
 
Egyik kedvenc történetem mikor a 9 de Julio-n (Július 9.-e sugárút) található McDonald´s-ot foglalták el erőszakkal, 50.000 gyerekmenüt követelve a rászoruló családoknak. Az sem volt rossz, mikor éhségsztrájkot hirdettek a Munkaügyi Minisztérium előtt. Két dolog zavarta a szememet: a hátuk mögött hatalmas rácson hamburgert sütögető negrók látványa, és az egyik kollégájuk lelkes villogtatása egy olyan értékű digitális fényképezőgéppel amit kenyérproblémával nem kűzködő létemre sem tudnék kifizetni hitelkártya nélkül.
 
Alkalmanként a vidéki utakat zárják le, hogy ne tudjanak az arra járó autósok haladni (akiknek semmi közük az ügyükhöz, illetve nem ritkán ezek az autósok vakációzni igyekszenek, vagy onnan térnek vissza). A kormány ebben (sem) akadályozza meg a sztrájkmunkásokat, mondván hogy demokrácia van, a tüntetésekhez senkinek nem kell engedélyt kérnie. Különben is, az Ő limuzinjaik arra nem járnak. Magyarán hogy mindezzel mit érnek el, valójában kinek az életét keserítik vele meg, az már a mi dolgunk. A belpolitika az igazságszolgáltatással egyetemben Isten állatkertjének argentin kirendeltsége.
 
 
 
Argentína Utazás Magyarul - Argentína Turizmus Magyarul
http://www.argentina.buenosaires.hu/

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: utazás forgalom tüntetés argentína tömegközlekedés sztrájk idegenvezetés nagyváros utibeszámoló buenos aires metropolis microcentro obelisco asado sztrájkmunkások voks10

A bejegyzés trackback címe:

https://argentina.blog.hu/api/trackback/id/tr701900891

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Sztrájkmunkások Argentínában, avagy Mindig Buli Van Aprajafalván…. 2018.08.05. 03:21:23

Sztrájkmunkások Argentínában, avagy Mindig Buli Van Aprajafalván…. Köszönöm a szíves érdeklődésüket, felülkerekedtem a diszlexián a pubertást követően. Nem, nem munkássztrájkot akartam írni. Látom lelki szemeimmel hogy értetlenül bámulnak rám, de…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása